orchidee

De orchidee is een prachtige plant die je veel terugziet in de Belgische huiskamers. 

Oorsprong

De meest verkochte orchideeën in Belgie zijn de epifytische orchideeën. Epifyten groeien op andere planten zonder dat ze daar voedsel aan onttrekken. Deze planten groeien op bijvoorbeeld boomschors, hebben luchtwortels en hebben alternatieve methoden ontwikkeld om aan water en voedingsstoffen te komen.

Één van de grootste mysteriën van de orchideeën is wanneer ze ontstaan zijn. Van de orchideeën zijn vrijwel geen fossiele resten gevonden, maar er wordt verondersteld dat orchideeën ongeveer 120 miljoen jaar geleden zijn ontstaan.Tegenwoordig zijn er zeker 25.000 – 30.000 soorten van het geslacht van de orchideeën bekend en worden er nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Het is één van de grootste plantenfamilies op aarde.

Twee bekende in Belgie voorkomende wilde orchideeënsoorten zijn de gevlekte orchis en de bosorchis. Deze planten staan beiden op de lijst van bedreigde plantensoorten.

Verzorgen, water geven en bemesten van de orchidee

Orchideeën zijn gelukkig niet heel moeilijk te verzorgen. Ze hebben wat speciale eisen, maar als je die eenmaal kent, dan zul je maandenlang beloond worden met een prachtig bloeiende orchidee. En een groot voordeel: een orchidee hoeft niet gesnoeid te worden.

Temperatuur en luchtvochtigheid:

Orchideeën houden van een hoge luchtvochtigheid en warmte. Toch doen ze het verrassend goed in onze huiskamers, ondanks dat de luchtvochtigheid in huizen zelden boven de 55% komt. Door de orchidee dagelijks te besproeien met een fijne nevelspuit kun je ook veel goedmaken.

Water geven:

Orchideeën houden niet van kalkhoudend water, en al helemaal niet van chloor in het water, iets wat in België wel aanwezig is. Het beste is daarom om je orchidee regenwater te geven. Zorg er bij het watergeven voor dat je de kluit goed nat maakt en laat hem daarna uitlekken om te voorkomen dat hij natte voeten houdt. Dat is iets waar orchideeën echt niet tegen kunnen. Voelt de pot weer licht aan; dan is het weer tijd om water te geven.

Bemesten:

Gebruik voor het bemesten speciale orchideeën meststoffen, of de helft van de dosering normale kamerplanten meststoffen. Ook hiervoor geldt dat je meer kwaad doet met te veel meststoffen dan met te weinig meststoffen. Je kunt het beste de vloeibare meststoffen toevoegen aan het water.

Orchideeën verpotten:

Een orchidee moet elke drie tot vier jaar verpot worden. Hiervoor kun je speciale orchideeëngrond, bestaand uit houtschors met turf kopen. Haal de plant uit de pot en verwijder eventueel slechte, zachte of verrotte wortels. Als je veel hebt moeten verwijderen, dan kun je de plant weer in dezelfde pot zetten met nieuwe orchideeëngrond. Als de wortels gezond blijken te zijn, is het tijd voor een grotere pot voor de orchidee.

Voeding en potten voor de orchidee zijn te koop bij de lokale bloemist.

De uitgebloeide orchidee

Als de orchidee is uitgebloeid, knip je de uitgebloeide tak weg. Dit geldt overigens voor alle orchideeën, behalve voor de phalaenopsis. Hierdoor zal de plant nieuwe scheuten aanmaken. Sommige orchideeënsoorten hebben ook een rustperiode nodig, waarvoor ze in een ruimte met een lagere temperatuur gezet moeten worden.

 

Call Now Button